Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Doğru meslek nasıl seçilir, meslek seçerken nelere dikkat edilmeli.
İnsanların yaşam boyunca yaptığı en önemli seçimlerden biridir meslek seçimi. İnsanlar mesleğini seçerken bir bakıma gelecekteki yaşamını da belirlemiş olmaktadır. İnsanlar meslek seçerken kararsız kalmamalı, kendini ve mesleği yeterince tanımalıdır. Meslek seçmek hayat biçimi seçmek demektir, bu nedenle doğru bir seçim yapılıdır.

Meslek seçerken öncelikle kendimizi tanımalıyız. Biz ne iş yaparız, nelerden zevk alırız, hangi özelliklerim var gibi sorulara cevap vererek kendimizi tanımamız lazım. Meslek seçiminde kişisel özelliklerimiz ile mesleğin özelliklerinin çakışması gereklidir. İnsanlar başarılı olacağı, sevdiği mesleklere yönelmelidir, para kazanacağınız bir işten zevk almalısınız. Meslek seçerken ilgi duyulan meslekleri yakından tanınmalısınız. Mesleğinizi seçerken aile ve çevrenizden etkilenmemelisiniz.

MESLEK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Peki kendinize uygun mesleği nasıl seçeceksiniz?
Önce hayata dair bir amaç belirlersin kendine, amacına ulaşacak bir yol çizersin. Yaşam amacın doğrultusunda uygun mesleği seçme yolunda ilk adımı atmış olursun.
İnsanlar para kazandıran popüler meslekleri seçmeye çalışırlar. Ancak mutlu ve huzurlu olmanın yolu severek yapacağınız bir mesleği seçmekten geçiyor. Sevdiğin işi yaparak başarılı olursun iş bulman ve para kazanman kolaylaşır. İyi bir meslek seçmek yerine kendine uygun mesleği seçerek mutlu ve huzurlu ol.

Uygun meslek seçimi nasıl yapılır:
Kişilik envanteri, karakter analizi gibi testleri uygulayın
Mesleğin ders programını okuyun
Mesleği yapan kişilerin yanında en az 1 gün geçirin

Yanlış meslek seçiminin sonuçları:
Mesleğinden memnum olmayan insanlar hayatta mutlu olamazlar.
Yanlış meslek seçimi insanların hayatını yok eder.
Mesleğini sevmeyen insanlar üretken olamazlar.

Meslek seçerken sormanız gereken sorular:
Mesleği severek sıkılmadan yapabilir miyim?
Mesleğin geleceği var mı?
Seçtiğim meslekle istediğimi kadar para kazanabilecek miyim?

Meslek seçimine etki eden faktörler:
Kişinin yeteneği, becerisi, cinsiyeti, çevre ve aile yapısı, ilgi ve alakası, psikolojik ihtiyaçları, mesleğin değerleri.

Meslek hakkında bilinmesi gerekenler:
Mesleğin gerektirdiği faaliyetler, yapılan işin özellikleri nelerdir?
Çalışma ortamı ve koşulları nasıl? İş nasıl bir ortamda yürütülüyor?
Meslekle uğraşanlarda aranan nitelikler nelerdir? Yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, duyu organlarının hassaslığı gibi nitelikler yönünden bir sınırlama ya da tercih durumu var mı?
Mesleğe hazırlanma ve giriş nasıl olmaktadır? Meslek nasıl bir eğitim gerektiriyor? Eğitimi veren kurumlar, eğitim süresi, bu okullara giriş koşulları.
Meslekte ilerleme ve gelir durumu vb. Mesleğin başlangıçtaki kazanç ve statüsü nasıldır? Bu statü ve gelir nelere bağlı olarak ve nasıl artmaktadır? Meslek ömür boyu sürecek nitelikte midir?

Mesleğini seçtin peki ya sonrası:
Mesleğinde kendini geliştiremezsen sahip olduğun diploma bir kağıt parçasından öteye geçmeyecektir. İşini başarıyla yapan birinin iş bulması ve işinde başarılı olması kolaylaşır. Mesleğinizde diğer insanların önüne geçmek için farklılaşmanız gerekiyor. Lise veya üniversite hayatı boyunca karşınıza çıkan kendinizi geliştirme fırsatlarını kaçırma, kendini geliştir.

Kendini geliştirmek için yapmam gerekenler:
Sporla, sanatla ve müzikle ilgilen, etkinliklere katıl. Konferans, seminer ve panellere katıl, diğer insanların deneyimlerini dinle. Mümkün olduğu kadar staj yap yeni insanlarla tanış. Bedava olsa bile çalış, unutma iş deneyiminin olması ileride işe giriş şansını artıracak.

Mesleğini severek yapanlar, kendine uygun mesleği seçenler, alile baskısı veya çevre faktörüyle yada geleceği var diye meslek seçenlerden her zaman bir adım önde olurlar. İş hayatında diploma iş yapmaz, okul hayatında öğrendikleriniz en fazla beş sene sonra geçerliliğini kaybeder.

About admin

Check Also

Geleceğin Gözde Meslekleri Nelerdir?

Doğumumuzla Birlikte Hayatta Kalma Savaşına Başlamış Oluruz. 6 Yaşından Sonra Başlayacağımız İlkokul İle Birlikte Para Kazanma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir