Sanayileşmiş Topraksız Modern Tarım

Yeni iş fikirleri topraksız tarım, modern tarım ile para kazanmak, topraksız tarımla nasıl para kazanılır.
Türkiye son yıllarda yapılan yatırımlarla sanayileşmiş tarıma geçiyor, hatta yurt dışından tohum ithal edilirken artık modern tesislerde kendi tohumunu üreterek dünyaya satıyor. İşte tarımda hem verimi hem de istihdamı artıran sanayileşmiş üretim.

Antalya’da seralarda artık yüzde yüz yerli tohumlu dünyanın en kaliteli domatesleri üretiliyor. Peki sanayileşmiş modern tarım ülkemize ne kadar büyük bir güç kazandırıyor. Sanayileşmiş tarım üreticiye büyük bir kazanç sağlıyor.

YENİ İŞ FİKİRLERİ MODERN TARIM

Sanayileşmiş tarımın klasik tarımdan farkı nedir?
Modern tarımla çok daha kaliteli ürün elde edilebiliyor.
Yüksek miktarda ürün alınıyor.
Otla ve haşereyle uğraşılmıyor.
Temiz tarım sıfır kimyasal sıfır ilaç.

Sanayileşmiş tarımda ürünler bombus arılarıyla dölleniyor, sulama sisteminden verdiğiniz vitamine kadar her şey bilgisayar ortamında kontrol ediliyor. Üretilen 40 çeşit domateste yüzde yüz yerli tohum kullanılıyor.

Standart tarımda tohumu toprağa ektiğinizde o tohum size beş kilogram domates olarak geri dönüyor, ancak modern tarımda bir tohumdan yirmi kilogram domates almak mümkün. Kaliteli bilimsel üretimle standart tarıma göre yaklaşık 4 kat fazla ürün almak mümkün.

Küçük yatırımcılar 1-2 dönüm ile modern topraksız tarıma başlayabilir, bu da yaklaşık 50 ile 100 bin Türk lirası yatırım maliyeti demek oluyor. Proje hazırlayıp onay alabilirseniz devlet desteği alabilirsiniz. Topraksız tarımda toprak yerine bitkilerin ihtiyacı olan minaralleri içeren bir solüsyondan yararlanılır.

Türkiye artık kendi tohumunu üretiyor hatta üretilen yerli tohumları yurt dışına satmaya bile başladı. Tarım sektöründe ülkemizde milyonlarca kişi ekmek yiyor. Antalya’da seralarda toplanan ürünler akşam araçlara yüklenip sabah raflardaki yerini alıyor. Seralarda üretilen ürünler yurt dışına Rusya, Ukrayna, Avrupa ve Afrika ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye’nin en büyük tohum üretme ve deneme tesisi de Antalya ilinde bulunuyor. Modern tarımda çalışacak ziraat mühendislerine ve eğitimli yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyuluyor.

Topraksız seracılığa başlayacaklara en az 20 dönümlük bir araziyle işe başlamaları, eğer hedefiniz ihracat yapmaksa 60 dönümlük bir serayla başlamanız öneriliyor. 20 dönümlük bir seranın yatırım maliyeti 1 ile 1,5 milyon doları bulabiliyor. Seraya yatırım yapan yatırımcılar yatırım bedelini yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede amorti edebiliyor.

Sera yeri nasıl seçilir:
Sera yeri seçimi başarıyı büyük oranda etkiler. Sera yeri ve o yere uygun sera tipi seçilirken öncelikle yerin ekolojik koşullarına dikkat etmelisi gerekir, bunlar ışık, sıcaklık, yağış şekli ve rüzgar gibi özelliklerdir. Bunların yanında sulama suyunun temini ve ekonomik faktörler de dikkate alınmalıdır. Her şeyden önce kar yağışının yoğun yağdığı bir yerde sera yapılacaksa sera kar yüküne dayanıklı olmalıdır. Sera kurulacak yerde rüzgar durumu mutlaka araştırılmalıdır, seralar için en tehlikeli olay rüzgarlardır. Sera yeri seçilirken soğuk ve kuvvetli rüzgarların seraya doğrudan gelmeyecek biçimde yani rüzgardan korunmuş bir yer olmasına özen gösterilmelidir. Eğer sera dere kenarına yapılacaksa şiddetli yağışlarda taşan dere serayı basabilir.

Sera nasıl kurulur:
Sera kurmak isteyen girişimciler imar ruhsatı almak zorunda.
Seralar bitkisel üretimlerin bütün yıl yapılabildiği yapay ortamlardır, diğer bir deyişle üretimin dış ortamlarda yapılamadığı dönemlerde üretim yapılabilen yapılardır. Seraların örtüsü saydam malzemelerden yapılır, böylece sera içerisine ışık ve enerji girişi sağlanır. Yapıya giren enerji sera etkisi sonucu yapı içerisinde birikir ve böylece istenilen bitki yetiştirme ortamı sağlanır.
Seracılığın iklim koşullarının uygun olduğu Hatay’dan itibaren Akdeniz ve ege kıyı şeridinde boyunca İstanbul’a kadar uzanmaktadır. Bu bölgeler deniz sahilinde olması ve soğuk kuzey rüzgarlarını önleyen dağ dizisinin güneyinde bulunması sonucu özel mikro klima alanları niteliğindedir.

Sera tipleri:
Birçok sera tipi vardır, üreticiler tarafından yapılan seralar genellikle ahşap iskeletli ve plastik örtülüdür. Marangozlar tarafından yapılan seralarda ise ahşap işlemelerle daha düzenli seralar oluşturulur. Demirci ustaları tarafından yapılan seralar ise genellikle çelik iskeletli ve cam örtülüdür. Bazı firmalar ise seraların bütünün ithal ederek modern seraları ülkemize kazandırmışlardır.

Seraları oluşturan yapı elemanların belirlenmesi:
Sera yapı elemanlarından beklenen en önemli özellik yapı elemanlarının üzerine gelen rüzgar, kar gibi etmenlere ve iç ağırlıklara dengesi bozulmadan emniyetle karşı koymasıdır. Buna ek olarak sera yapı elemanlarının fazla gölge yapmaması, ısı iletimi düşük kolay kullanılabilir ve hafif olması gereklidir. Sera yetiştiriciliğinde başarı seranın yapımına bağlıdır.

About admin

Check Also

Büfecilik Sektörü Büfe Nasıl Açılır?

Daima Para Kazandıran İşler, Gıda Sektöründe Bir Büfe Kaç Paraya Kurulur, Büfe Açmak İçin Gerekli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir