Tarımsal İş Fikirleri, Asya Armudu Yetiştirme İşine Başlama Maliyeti, Asya Armudu Çeşitleri, Asya Armudu Yetiştiriciliği İşi Ne Kadar Kazandırır.
Çok Sulu, Uzun Süre Tazeliğini Kaybetmeyen, Sarı, Kırmızımsı Kahverengi,Bazıları Bronz Renkte, Benekli Bir Armut Çeşidi. Japonca’da Armut Anlamına Gelen Naşi Ağacı Nisan Ayı Civarında Çiçek Açmaktadır. Doğu Asya’da Baharın Simgesi, Japonya’da Kraliyet Meyvesi, Kutsal Olduğuna İnanılmakta, Amerika’ya İhraç Edilebilen Asya Armudu, Farklı Özellikleriyle Gevrek, Aşırı Sulu, Hatta Tadı Armut Ve Kavun Karışımını Anımsatan Bir Aromaya Sahip. Ağustos Ayı Gibi Hasadı Yapılan Meyvenin Kalitesi, İriliği, Verimi Mükemmeldir.
Asya Armudunun Faydaları
Kanı Temizleyen Asya Armudu, Salgı Bezlerinin Normal Çalışmasına Yardımcı Olur. Korelilerin Şu Sözü Aslında Naşi’nin Faydalarını Anlatmaya Yeter Sanırım; Elma Doktoru Uzak Tutar, Naşi İse Kansere Karşı Sizi Korur. Yemeklerden Sonra Gün Aşırı Tüketilirse, Kansere Neden Olabilecek Maddelerin Hızla Vücuttan Atılmasını Sağlar. Naşi Armudu İçerdiği Vitaminler Ve Mineraller Bakımından Da Dikkat Çekmektedir. Kalsiyum, Potasyum, Magnezyum Ve Fosfor Mineralleri Açısından Zengin Olup, Bol Miktarda C Vitamini İçermektedir. Lifli Ve Karbonhidratı Yüksek Olan Meyvenin Kalorisi De Oldukça Düşüktür. Bol Su İçerdiği İçin Vücudun Su İhtiyacını Takviye Edebilir. Bağırsakların Düzenli Çalışmasına Yardımcı Olur, Kemikleri Ve Dişlerinizi Güçlendirir. Tansiyon Dengesine Yarar, Nezle, Grip Gibi Hastalıklara Karşı Vücudun Direncini Sağlar.
Asya Armudu Çeşitleri
Ülkemizde Şu An En Çok Satılan Türleri Hosui, Atago Ve Kosui’dir. Hemen Hemen Her Ülkeye Göre Tavsiye Edilen 20 Civarı Asya Armudu Türü Bulunmaktadır. Türlerin Kendi Arasında Renk, Büyüklük Ve Hastalık Dirençleri Açısından Farklıkları Vardır. En Popüler Türü Shinseiki’dir. Her Ülkenin Kendine Özgü Türleri Vardır.
Güneş Yanığına Karşı Nijiseki Ve Chojuro Dayanıklıyken, Hosui Türü Bu Konuda Biraz Naziktir. Kosui Erkenci Türlerden Biri Olup, Aroması Diğerlerinden Çok Farklıdır. Hava Sıcaklıkları Asya Armudunun Daha Erken Olgunlaşmasını Sağlamakta. Soğuk İklimlerde De İse Daha Geç Olgunlaşmaktadır.
Asya Armudu Yetiştiriciliği
Elma Ve Armut Gibi Meyvelerin Yetiştiriciliği Genel Olarak Zordur. Armutların Yetiştirilme Bilgileri Asya Armudu İçin De Uygulanabilir.
Asya Armutları Soğuk Havaya Pek Dayanıklı Olmamakla Birlikte, Ülkemizde Şeftali Yetişen Yörelerde Uygulanabilir. Buna Göre İç Anadolu Bölgesinde Klimalandırma Yapılarak Yetiştirilmesi Uygun Olup, Diğer Yörelerde Yetişmesinde Sakınca Bulunmamaktadır. Toprak Konusunda Aşırı Seçici Değillerdir, Ancak Çok Ağır, Killi Toprakları Sevmemektedirler.
Bahçe Kurma
Asya Armutları Yarı Bodur Olması Ve Meyvelerinin Ağırlığı Nedeniyle Kivi Ve Üzüm Gibi Çardaklama Sistemiyle Daha Çok Verim Alınmakta. Ağaçları Üç Ana Kol Ve Kollar Arası 100150 Derece Oluşturacak Şekilde Ana Dalları Tel Çardak Üzerine Yatırılmalıdır. Ana Dallardan Küçük Yan Dallar Oluşturulursa Sürgünler Dik Olarak Büyüdüğünde, Meyvelerin Aşağı Sarktığı Gözlemlenebilir. Budanma Zamanında Sürgün Filizlerin Bir Kısmı Tele Yatırılmak Suretiyle Yan Dalcıklar Oluşturulmalı Ve Geri Kalan Sürgünler Kesilmelidir. Meyve Seyreklenmesi 1 Meyveye 40 Yaprak Hesaplanmalı, Yatay Dalın Üst Kısmından Çıkmakta Olanlar Bırakılmalıdır. Meyve Sapına Bitkisel Hormon Uygulayan Japonlar, Meyvelerin İrileştirilmesinde Başarılı Olmuşlardır.
Meyve Bahçesi Kurmanın Maliyeti
Meyve Bahçesi Kurma Maliyeti Makul Seviyelerde Olup, Bir Dönüm Araziye Yaklaşık 60 Ağaç Dikilebilmekte. Fidan Fiyatları Çeşidine Göre 12-20 Lira. Yaklaşık 1.000 Lira Fidan, Sulama Ve Budamanın Yanı Sıra Ürün Yetişme Süreci De Eklenmelidir. Kısaca, Bir Dönümlük Arazi İçin Arazi Maliyeti Dışında 2 Bin 800 Liralık Bir Maliyet Oluşmakta. Ekonomik Ölçeklerde 50 Dönüm Civar Araziye Uygulanacak Asya Armudunun Kazandırmaması İçin Bir Neden Bulunmuyor.
Asya Armudu Yetiştiriciliği İşi Ne Kadar Kazandırır?
Asya Armutları Bir Hayli Verimlidir. 2 Yıl İçerisinde Meyve Verimine Başlarlar. Ülkemizde 15 Yıldır Yetiştirilen Meyvenin Üretiminin Yılda 5.000 İla 10.000 Ton Arasında Bulunduğu Ve Son Zamanlarda Bir Hayli İlgi Gördüğü Bilinmektedir. Normal Armut Çeşitlerinin Yılda 413.00 Ton Üretildiği Düşünüldüğünde, Daha Verimli Olan Naşi’nin Kazandıracağı Aşikardır. Üretimin Az Olması Nedeniyle Sadece Büyük Marketlerde Satılan Asya Armutlarının Gelecekte İhracat Potansiyeli Olan Meyve Gözüyle Bakıldığını Da İfade Etmek Gerekir. Hasat Edilen Meyveler Uygun Soğutma Alanında Tutulduğunda Hiç Bozulmadan 8 Ay Kadar Uzun Bir Süre Dayanabilir.