İşFikirleri : En Karlı Kazançlı İş Fikirleri Blogu

Bıldırcın Yetiştirme Çiftliği Kurmak

Bıldırcın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Bıldırcın Yetiştiriciliği Maliyeti, Bıldırcın Yetiştiriciliği Kredisi Nasıl Alınır?

Herkese merhabalar. Bu yazımızda sizlere bıldırcın yetiştiriciliği ile ilgili; yetiştirme, destek alma, besleme, çoğaltma ve çiftlik kurma konularında bilgi vereceğiz.

Bıldırcın, sülüngiller ailesinin tohum ve böceklerle beslenen bir cinsidir. Yıllık ortalama 250 yumurta veren bu kuş türü, aslen yabani bir ırk olmakla birlikte ticari olarak da yetiştirilmeye başlanmıştır. 15’ten fazla çeşitli bulunan bıldırcının en çok yetiştirilen türü, diğer bıldırcınlara göre 3 kat daha fazla et veren jumbo bıldırcındır. Bıldırcınlar, doğduktan 6 hafta sonra yumurta bırakmaya başlarlar. Boyu 15 ile 20 cm arası değişebilir. Bıldırcın hakkında yeterli bilgi verdiğimize göre şimdi sıra yetiştiriciliğine geldi.

Bıldırcın yetiştirmek, her işte olduğu gibi, öyle göründüğü kadar kolay değildir. Olgunlaşması 8 hafta süren kuş türü, özel ilgi ve bakım gerektirir. yetiştirildiği kümeslerin yüksek olması, kendilerini yaralamalarına sebep olmaktadır. En fazla 20-25 cm olması gereken kümeslerde, bıldırcınlar birbirlerini de yaralamaktadır. Birbirinin gözünü kör eden bu acımasız hayvanlar, oldukça huysuz ve yabanidir. Göç etme eğilimindeki bu kuş türü, biyolojisi gereği böyle kapalı alanlarda kalınca huysuzlaşır ve bu sıkıntıları yaşatır. Bıldırcın, doğduğunda oldukça küçük ve zayıftır. Çok şirin bir halde olan kuşumuz, doğduğunda büyük bir ölme olasılığına sahip. Bıldırcınlarda yavru bakımı olmadığı için de onun annesi siz olmalısınız. Cinsiyetini ayak bantları ve gagalarından tespit edebileceğiniz bıldırcın kuşunu yetiştirirken, maksimum verimi alabilmek için 5 dişiye 2 erkek kullanmalısınız.

Bıldırcın yetiştiriciliği için KOSGEB tarafından kanatlı hayvancılık teşvik kredisi verilmektedir. Bu kredi; kümes hayvanlarının işlenmesi, saklanması ve kümes hayvanlarından üretilen ürünlerin imalatını kapsamaktadır. Bu KOSGEB kredisini almak için proje hazırlayıp, şehrinizin ticaret odası merkezine başvuru yapıp sunmanız gerekmektedir. Projeniz kabul edildikten sonra yönetmelikte belirtilen şartlar doğrultusunda desteğinizi faizsiz geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere iki şekilde alınır. Alınan kredi yönetmelikte belirtildiği şartlarda kullanılarak hibe kullanılmış olur.

Bıldırcınlar; çeşitli tohumlar, tahıllar, yulaf, mısır ve nadiren de böceklerle beslenir. Gün aşırı beslenen kuş türü, aç bırakılmamalıdır. Suyu da gün aşırı tüketen bu hayvanlar için özel su tesisatı yaptırmanız gerekmektedir.

Bıldırcınlar, yavru bakımı olmadığı için yapay kuluçkada yetiştirilir. Bu kuluçkalarda nem %70, sıcaklık 38-40 derece olmalıdır. Kuluçka, otomatik ve manuel olabilir. Kuluçkaya ters bir şekilde yatırılan yumurtalar, eğik durumda kalmalıdır ve günde 2-3 kez diğer tarafa eğilmelidir. Otomatik kuluçkalarda bu işlem kendiliğinden gerçekleşmektedir. Ancak manuel kuluçkalarda 6 – 8 saatte bir kuluçkayı çevirmelisiniz. Bu kuş türü, 17-20 günde yumurtadan çıkmaktadır. Yumurtadan çıktıktan sonra ilk 2-3 gün yemek yemez ve su içmezler. Bu 2-3 günde yavru ölümleri yaşanabilir. Bu elinizde olmayan bir durumdur. Siz yapmanız gerekenleri yaptıktan sonra gerisini bıldırcınlara bırakmalısınız. Yumurta almak için doğduktan 6 haftaya kadar etlik yemle besleyeceğiniz bıldırcınları, 6 haftadan sonra yumurta yemi ile bire bir oranda karıştırdığınız yemle beslemelisiniz. Bu da sizin bir sonraki kuluçkaya hazır olmanızı sağlayacaktır.

Bıldırcın çiftliği kurmak için çok değişken bir sermayeye sahip olmanız gerekmektedir. Hobi olarak küçük bir yer kullanabileceğiniz gibi, ticari amaçla çok büyük kapasiteli çiftlikler de kurabilirsiniz. Sadece 25 metre karelik alanda 500’e yakın bıldırcın yetiştirebilirsiniz. Daha büyük alanlarda çeşitli tesisatlar kurarak hem riski azaltırsınız, hem de yetiştireceğiniz bıldırcın sayısını katlarsınız. Hem genişlik, hem de yükseklik alanını çok tasarruflu kullanan bu besi hayvanları, devlet desteği alındığında yetiştiriciliği yapılabilecek hayvanlardandır. Riske girerken dikkatli olmakta fayda var.
Etiketler: Para Kazandıran İşler, Yeni İş Fikirleri, Bıldırcın Çiftliği Kurmak

Exit mobile version