Geri Dönüşüm Tesisi Nasıl Kurulur, Geri Dönüşüm İşinin Maliyeti Nedir, Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir .
Geri Dönüşüm İşi Kurmak
Geri dönüşüm işine başlamak hem çevreyi korumak hem de para kazanmak anlamına gelir. Bu projeye başlamadan önce atıkların nerede toplanacağını ve nereye satılacağını bilmek önemlidir. Bu aktivite sadece kağıt, şişe veya plastik toplamakla ilgili değil. Aynı zamanda iyi bir yaklaşıma sahip olmalısınız. Özellikle şehirlerde geri dönüşüm veya geri dönüşüm oldukça karlı bir iş haline geldi. Genellikle makineden anlayan bir usta, lisans işlerinden anlayan bir çevre mühendisi ve gelir düzeyi düşük kişiler bu mesleğe girmeye çalışırlar. Elinizde bir miktar paranın olması, mobil tahsilatçılara ödeme yapabilmek ve çarkların dönmesini sağlamak için çok önemlidir. Ama elbette her şey bu kadar basit değil.
Geri Dönüşüm İşine Girecek Kişilerin Öncelikle 2013 Yılında Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Çıkarılan Çevre İzin Ve Lisans Yönetmeliği’ne Hakim Olmaları Gerekiyor. Bu Yönetmelik, Çevre Kanunu Gereğince Alınması Gerekli Çevre İzin Ve Lisansı Sürecine Yönelik Usul Ve Esasları Düzenlemek Amacı İle Çıkarılmıştır.
Bu yasaya ek olarak çevre haklarına tabi olan şirketler veya çevre hak ve hakları da yasa kapsamında tanımlanmaktadır. Bu şirketler aşağıdaki listede yer almaktadır:
Personel için yeterli tuvalet, lavabo, soyunma odası ve sosyal alanlar var mı? • Personel için bir eğitim planı geliştirildi mi?
Çalışmaya başlamadan önce geçici çalışma izni almak,
Bu belgeyi aldıktan sonra bir yıl içerisinde çevre izni veya çevre izin ve iznine sahip olmaları gerekmektedir. İlk listede kanunun yanı sıra şirketlerin çevre kirliliği konusunda da güçlü etkisi bulunuyor. Atık yönetimi açısından atıkları toplayan, işleyen ve geri dönüştüren şirketler ile plastik veya tekstil ürünlerini geri dönüştüren şirketler atık olarak değerlendiriliyor ve atık dışında iki tehlike listesinde yer alıyor. . Yazımızın konusu olan bu firmaların geçici çalışma izni, çevre izinleri veya çevre izin ve sertifikalarını almak için bulundukları bölgenin Çevre İşleri Bakanlığına başvurmaları gerekmektedir.
Ekte geçici başvurular ve düzenlemelere ilişkin başvuru formu yer almaktadır. Geçici malzeme ararken tehlikeli atıklar, tehlikesiz atıklar, atık yağlar, yemeklik yağlar, şarj edilebilir piller, lastikler ve atık geri dönüşümüne ilişkin aşağıdaki belgeler de mevcut olacaktır:
Yerel yönetimden onay mektubu (işletmenin belirli fiziksel koşullara ve düzenlemelere uyması gerekir)
iş kayıtları
Hukuki sorumluluk sigortası poliçesi
Firmaların ayrıca çevre izin ve izin süreci sonunda çevre izni veya teknik uygunluk raporu sunmaları gerekmektedir.
Atık yönetimi kanununa göre işletmenin fiziki koşullarının atıkların geri dönüşümünü sağlayacak şekilde aşağıdaki şekilde uyarlanması gerekmektedir:
İşletme ruhsatı raporunda makine ve teçhizat yer alıyor mu? • Bitirdiler mi ve gitmeye hazırlar mı?
Etkinliğin etrafındaki toprak kompakt mı? • Faaliyet alanı kapalı değilse en az iki metre yüksekliğinde ve dışarıdan görülmeyecek şekilde iyice kapatılmış mı?
Yıkama işleminden sonra atık suyun toplanacağı kanal var mı? • Tesise gelen, geri dönüştürülen ve satılan atıklarla ilgili bilgileri kaydedecek internet erişimi olan bilgisayarlar ve yazıcılar var mı?
Elbette geri dönüşüm işine girecekler için işin finansal tarafı da çok önemli. Öncelikle işin toplanması ve organizasyonu için yaklaşık bin metrekarelik bir alan gerekiyor. Ancak hammaddelerin toplanması ve işlenmesinden hammadde satın alarak geri dönüşüm yapmak isteyen firmalar için bölgesel bir sınır bulunmamaktadır. Sadece çimento zeminli kapalı bir ev yeterli olabilir.
Kullanılacak makineler de bu işin üreticisinin maddi gücüyle alakalıdır. Yeni bir makine almak yerine kullanılmış bir makine satın almak da mümkündür. Bu bölüme ilk defa girenlerin sadece işleme işine başvurmaları, tahsilat ve işlemeye katılmamaları tavsiye edilir. Taban fiyatı etkileyen başka faktörler de var. Bu nedenle firmanın kesin fiyatını söylemek doğru değildir. İşte geri dönüşüm işine girenler için bazı ipuçları:
Gerekli izin ve lisansları zamanında alın. • Etkinlik için doğru yeri bulun.
Hangi atıkların toplanacağına dikkatlice karar verin: plastik, kağıt, metal veya şişeler.
Bölgede tadilat ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin. • Bütçe, hedefler, işletme planı ve beklenen karlar için bir iş planı oluşturun.