İşFikirleri : En Karlı Kazançlı İş Fikirleri Blogu

Eşek Sütü Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur?

Asırlardır Binek Hayvanı Olarak Kullandığınız Eşeklerin Size Para Kazandırabileceğini Düşündünüz Mü Hiç? Ülkemizde 2011 Yılında Kırklarelili Bir Girişimci Tarafından Kurulan İlk Eşek Çiftliği Gelecek Vadeden Bir Yatırım Olarak Dikkatleri Üstüne Çekmeyi Başardı. Biz De Kazancı Yüksek Olan Bu İşi Girişimcilere Anlatmak İstedik.

Eşek Çiftliği Kurmak İçin Neler Gerekiyor?

Eşeğin Sütünün Kanserden Astıma, Bronşitten Siroza Kadar Birçok Hastalığa İyi Geldiği İddia Ediliyor. Sütü İçenler Tadının Tatlı Olduğunu Ve Hiçbir Tiksinme Durumuyla Karşılaşmadıklarını Söylüyorlar. Eşek Sütünden Peynir De Yapılabiliyor. Hatta Bu Sütle Sabun İmalatı Bile Yapılıyor. Kloepatra’nın Süt Banyosunu Duymuşsunuzdur; Bu Sütün De Eşek Sütü Olduğu Hakkında Çeşitli Fikirler Var. Yıllarca Hor Görülen Eşeklerden Elde Edilen Sütün Litre Fiyatı 100 TL Civarında; Peyniri İse Avrupa’da 1000 Euro İle Satışa Sunuluyor.

Dünyada Ve Ülkemizde Eşek Çiftlikleri
Eşek Sütü Çiftliği Sayısı İtalya’da Yaklaşık Olarak 800 Tane. İtalya Bu Konuda Sektörün Lideri Durumunda; Kaliteli Bir Sicilya Eşeği Günde 3 Litre Süt Veriyor. Ülkemizde İse Tarımın Teknolojiye Sırtını Yaslaması Nedeniyle Eşek Bulmak Zor Bir Hale Gelmiştir. Öyle Ki Bu İşi Yapmak İsteyen Girişimciler Hayvan Bulmakta Sıkıntı Çekiyorlar. Sütün Değerinin Fazla Olması Hayvanların Fiyatlarını Da Artırmış Durumda. Ülkenin Özellikle Doğu Bölgesinden Eşek Alımları Yapan Girişimciler, Süt Verimi Yüksek Bir Eşeğin 300 Lira İle 2500 Lira Arasında Bir Fiyata Satıldığını Söylüyorlar. Sütünün Pahalı Olmasının Bir Nedeni De Bu Zaten; Eşeklerden Süt Elde Etmek Kolay Değil. Çiftliklerde Kaliteli Damızlık Bir Eşek Bulma Arayışı Var.
Türkiye’de Eşek Çiftliği Sayısı Sürekli Artıyor; Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul Gibi Şehirlerde Girişimciler Bu Sektöre Önem Vermeye Başladı. Çinlilerin Toz Haline Gelmiş Eşek Sütüne Müthiş Bir Eğilimi Olduğu, Ayrıca Bu Sektörde Kalıcı Olmak İçin Personel Yetiştirdikleri De Biliniyor.

Kurmak İçin Neler Gerekiyor?
Bu Çiftlikleri Kuracaklar İçin En Büyük Engel Mevzuat. Ülkemizde Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Perakende Eşek Sütü Satışına İzin Vermiyor. Aslında Bu Yasa Sadece Eşek Sütü İçin De Geçerli Değil; Koyun Ve İnek Başta Olmak Üzere Hayvanlardan Elde Edilen Çiğ Sütün Denetimi Çok Zor: Haliyle Sütün Isıl İşlem Görmeden Satılması Yasak.

Eşek Sütü Çiftliği Kuracakların İşleri Büyük Çaplı Düşünmeleri Gerekiyor. Öncelikle Verimli Eşek Bulmak Ve Onları Geniş Alanlarda Barındırmak Gerekiyor. Bu Hayvanların Bakımı Kolay Ve Zevkli; Tırnakları Kesilir, Rüzgardan Korunursa Ve Doğru Yemlenirse Sorun Çıkarmayan Bir Hayvan. Uysal Ve Sempatik Tavrıyla Bakıcılarına Zorluk Yaşatmıyor. Bu Bağlamda Düşünürsek, Diğer Hayvanlara Göre Bakımı En Kolay Olan Eşeklerdir. Çiftliklerin Kurulma Maliyetleri De Tesisin Boyutuna Göre Farklılık Gösteriyor. Örneğin Rüzgarı Kesmek İçin Paneller Yaptırmalısınız, Bunun Da Ekonomik Bir Yansıması Olacaktır. Eşek Çiftliklerinin Şehir Dışında Kurulması Gerekiyor; Çünkü Biri Anırmaya Başladığı Zaman Sürü De Ona Destek Veriyor. Dönüm Olarak Büyük Bir Tesis Yapmak Gerekli Ki Eşekler Rahatça Dolaşabilsin. Eşeklerin Yemlenmesi, Tımarı, Tesisin Giderleri Düşünüldüğünde Aylık 20 Bin Liralık Bir Maliyetle Karşılaşmanız Mümkün; Tabi Bu 250 Eşekli Bir Tesis İçin Geçerli Bir Fiyat. Eşek Sayısına Göre Dönümün Büyütülmesi Gerekiyor; Bu Sayede Eşekler Kendini Daha Huzurlu Hissedecek, Haliyle Sütü Daha Verimli Olacaktır.

Sağılan Eşek Sütünün Hijyen Kurallarına Uygun Olması Çok Önemli. Bu Yüzden Personelin İyi Eğitim Alması Gerekiyor. Türkiye’deki Bir Eşekler Günlük Ortalama 1 Litre Süt Veriyor; Bu Sütün Yarısını Da Sıpaya Vermek Lazım. Süt Tozu Elde Etmek İçin Liyofilizasyon İşlemi Uygulanmalıdır; Bu Yönteme Kısaca Sütü Kurutma Diyebiliriz. Eğer Süt Tozu Başarı İle Elde Edilirse 100 Gramı 200 Lira Gibi Uçuk Bir Fiyatla Alıcı Bulabiliyor. Bir Önceki Satırlarda Belirtildiği Gibi Süt Tozuna Çin’den Talep Hayli Fazla. Tüketiciler Bu Tozları Sulandırarak İçiyorlar.

Eşek Sütünün Faydası Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Eşek Sütünde C Vitamini Bakımından İnek Sütüne Oranla 60 Misli Fazla Besin Değeri Bulunuyor. İnsanda Anne Sütüne En Benzer Özellik Gösteren Süt, Eşek Ve Kısraktan Elde Ediliyor. Eşek Sütünün İçerdiği Antitoksin Özelliği Sayesinde Bağışıklık Sistemi Güçleniyor Ve Vücut Hastalıklara Karşı Dayanıklı Hale Geliyor. Sütün Barındırdığı Yağ Asidi, Omega 3 Ve Omega 6 Bakımından Oldukça Zengin; Öyle Ki Balıkla Kıyaslanıyor. Küçük Yaştaki Bebekler İçin Özellikle Tavsiye Edilen Eşek Sütü, Kemik Gelişimini Sağlarken Cilt Hastalıklarına Da Çare Oluyor. Eşek Sütü 250 CC’lik Şişe Halinde, Tek İçimlik Olarak İnternette Satılıyor; Günde İki Defa İçildiğinde Astıma İyi Geldiği İddia Ediliyor.

Eşek Sütünün Hücre Yenileyici Özelliğinin Bulunması, Onu Kozmetik Sektöründe Aranan Bir Ürün Haline Getirdi. Sivilce Tedavisinde Ve Yaşlılık Nedeniyle Oluşan Cilt Lekelerinde Gözle Görülür Bir Etki Yaptığı Bilinmektedir. Özellikle Avrupa Ülkelerinde Eşek Sütünden Yüz Maskesi, Krem Ve Sabun Çok Fazla Kullanılmakta, Bayanlar Tarafından Tercih Edilmektedir.
Eşek Sütü Çiftliği Kurmak Geleceğe Yönelik Karlı Bir Yatırım Olarak Değerlendirilebilir. Devlet, Hayvancılığı Teşvik Ettiği İçin Sıfır Faizli Krediler Veriyor; Ancak Yatırımı Düzgün Değerlendiremezseniz Anaparayı Ödemekte Bile Zorlanabilirsiniz. Öncelikle Tesisin Entegresi İyi Yapılmalı, Hijyen Standartlarını Ayarlamalısınız. İnternette Eşek Sütü Satılıyor Ancak İçinde Ne Kadar Süt, Ne Kadar Su Olduğu Tartışılır. Bu İşi Yapmak İstiyorsanız Kaliteyi Yüksek Tutmanız Gerekiyor; Kalite İyiyse Eşek Çiftliği Kurma Fikri Çok Karlı Bir Yatırıma Ön Ayak Olacaktır.

Exit mobile version