İnsanlar Neden Girişimci Olurlar, Girişimciliğin Avantajları Ve Dezavantajları.
İş Hayatında Belirli Ücretle Çalışmak Zorunluluğu Bulunan Birçok Kişi Bağımsız Çalışmayı Daha Çekici Bulur. Profesyonel Ve Teknik Eğitime Sahip Olan, Yeterli İş Deneyimi Bulunan, Çeşitli Nedenlerle Başkalarının Yanında Çalışma İmkanı Bulunmayan Veya Sınırlı Olan Bir Çok Kimseye Küçük İşletmeler İş İmkanı Sağlar. Bunun Yanında, Belirli Bir Eğitim Alan Üniversite, Mesleki Lise Veya Herhangi Bir Eğitim Almış Gençler, Belirli Bir İşten Ayrılanlar, Kendilerine Ek Bir Gelir Sağlamayı Amaçlayan Emekliler, Eğitimlerinden Veya Geçmiş Deneyimlerinden Yararlanarak Aile Bütçesine Katkıda Bulunmayı Planlayan Ev Hanımları, Kişisel Veya Ailevi Nedenlerle Belirli Bir Yerleşim Bölgesinde Yaşamak Zorunluluğunda Bulunanlar Küçük Bir Girişim Kurarak Bu Arzularını Gerçekleştirebilirler.
Her Yıl On Binlerce Girişimci Büyük Beklentilerle İş Kurmakta; Yine On Binlercesi Yetersiz Satışlar, Yoğun Rekabet, Sermaye Yetersizliği, Yönetsel Becerilerdeki Sınırlılıklar, Dışsal Koşullardaki Hızlı Değişim Gibi Nedenlerle İflas Etmektedir. Yeni Girişimlerde Finansal Ve Duygusal Riskler Yüksek Olmaktadır. Girişimciliğin Maddi Ve Maddi Olmayan Birtakım Avantaj Ve Dezavantajları Vardır.
Girişimciliğin Avantajları:
Bağımsızlık: Genellikle Bağımsızlık Kendi İşini Kurmaya En Büyük Gerekçe Olarak Gösterilmektedir. Kendi İşine Sahip Olma, Kendi İşinin Patronu Olma Girişimciliğe Teşvik Edici En Önemli Unsurdur.
Başarma Duygusu: Kendine Ait İşi Olan, Kendi İşini Kuran Girişimci Aldıkları Kararların Ya Da Faaliyetlerin Sonucundan Tamamen Sorumludur. Başarı Elde Etme Ve Kazanma Güdüsünün Verdiği Keyif Bireyleri Kendi İşini Kurmaya Teşvik Etmektedir.
Saygınlık Elde Etme: Başarılı Bir İşletme Sahibi Diğer Bireylerin Saygı Ve Hayranlığını Kazanacaktır.
Kâr Elde Etme: İşletme Kâr Elde Ettikçe Girişimci De Zenginliğini Arttıracaktır.
Kişisel Gelişime Olan Katkısı: Girişimci İşletmenin Çeşitli Faaliyetlerinde Görev Üstlendikçe, Kendi Becerilerini Kullanma Ve Kendi Potansiyelini Geliştirme Olanağı Sağlayacaktır.
Diğer İnsanlara İş Yaratma, Onların Gelişimine Katkıda Bulunma Gibi Olumlu Tecrübeler De Girişimciyi Memnun Etmektedir.
Dezavantajları:
Girişimciler Kendi İşinin Patronu Gibi Gözükmekle Birlikte Gerçek Anlamda Tam Serbestlik Sahibi Değildirler. Yatırımcılar, Müşteriler Ve Kamu Otoritelerinin Beklentilerinin Baskısı Altındadır. Yatırımcıların İşletmeye Yönelik, Müşterilerin Ürüne Ve İşletmeye Yönelik Sürekli Taleplerini Karşılama Baskısı Altında Çalışmaktadır.
Girişimciler Çoğu Zaman Beklentilerini, Yapmak İstedikleri Ve Haliyle Hayalini Kurdukları Büyük Projelere İmza Atmaktan Vazgeçmek Durumunda Kalırlar.
Girişimcinin Mesai Saati Yoktur. Özellikle Başlangıç Aşamasında Gününün Neredeyse Tamamı İş İle Geçer. Uzun Çalışma Saatleri Girişimcinin Sadece Tüm Enerjisini Yok Etmekle Kalmaz, Özel Yaşamına Ait Zamanlardan Da Çalar.
Girişimci Başarıyı Elde Etmeden Önce Başarısızlıklar Yaşar. Birçok Girişimci Başarmadan Önce Birkaç Defa Büyük Başarısızlıklara İmza Atmaktadır. Zorlu Çalışma Temposu Bazı Fiziksel Problemleri De Beraberinde Getirmektedir. Bozulan Aile İlişkileri, Genellikle De Ailenin Onaylamadığı Yeni Bir İşe Başlamanın Stresi İle Birlikte Ortaya Çıkmaktadır.