Girişimciler Neden Başarısız Olur, Girişimcileri Başarısızlığa Götüren Sebepler Nelerdir?
Girişimcilerin Başarısızlığının Altında Yatan Nedenler, Sıklıkla Aşağıdaki Şekilde Karşımıza Çıkıyor:
Kişisel Güven: Kişisel Güven, Gerek Özel Yaşamda, Gerekse İş Yaşamında Mutlaka Olmalı, Aranmalı. Fakat Sadece Kişisel Güvene Dayanan İş Tökezlemeye Mahkumdur.
Yanlış Ortak: Ortak Seçimi, Genelde Halihazırdaki Duruma Göre Yapılır. Kişi Kendi Eksiğini Tamamlayacak Kişiyi Ortak Seçer. Fikri Var Parası Yoksa Paralı Ortak, Ürünü Var Pazarı Yoksa Satıcı Ortak Bulur.
Eksik Kayıt: Yazmayı Sevmediğimizden, Pek Kayıt Tutmayız. Sonra Bu Kimdi, Kime Neyi Kaça Satmıştık Diye Arar Dururuz.
İyimserlik: İş Kararlarını Alırken, Pembe Gözlüklerimizi Takarız. Kötüyü Düşünmez, Beklentilerimizi Yükseltiriz. Karamsarlığın Âlemi Yok Ama, Her A Planının Bir B Alternatifi Olmalı.
Kanıksama: Elinden Geleni Yapmak, Çalışan İçin Belki Yeterli Olabilir Ama, Girişimci İçin Özür Değildir. Başarı Ancak Planlı Çalışmayla Gelir. Elden Gelen Yetmeyecekse Çekilmek Zarardan Kurtarır. “Herkes Kadar Kötü” Olmak, İş Yapacağım Diye Ortaya Çıkmayı Gerektirmez.
Girişimcilik Hakkında Yanlış Bilinenler:
Girişimci Doğulur Sonradan Olunmaz. Bazı Doğal Yetenekler Olabilir Ama Bunların Ortaya Çıkarılması Gerekir.
Herkes Yeni Bir İş Kurabilir. İş Kurmak İşin En Kolayıdır, Önemli Olan Şirketin Devamını Sağlamak, Büyütmek Ve Kalıcı Olmaktır.
Girişimciler Kumarbazdır. Başarılı Girişimciler Tüm Riskleri Dikkatlice Hesaplayanlardır.
Girişimciler Kendilerinin Patronudurlar Ve Bağımsızdırlar. Yatırımcılar Ve Müşteriler Başta Olmak Üzere Girişimcilerin Ailelerine, Çalışanlarına Ve Bulundukları Sosyal Topluma Karşı Sorumlulukları Vardır.
Girişimciler Genç Ve Enerjik Olmalıdır. Genel Ortalama 30’lu Yaşlar Olmakla Birlikte 60’lı Yaşlarında Başarılı Olan Birçok Girişimci Vardır.
Girişimciler Güç Kazanmak Ve Diğerlerini Kontrol Etmek İsterler. Girişimciler Başarı Ve Sonuç Odaklıdırlar.
Girişimci Yetenekli İse Başarı Birkaç Yıl İçinde Olacaktır. Geçen Zaman İle Birlikte Başarılı Olma Olasılığı Da Artar.
Girişimciler Başkalarıyla Çalışamaz. Başarılı Girişimciler Takım Lideridir.
Sermaye Yeni İş İçin En Önemli Girdidir. Eğer Yetenek Ve/Veya Yeni Fikir Var İse Zor Da Olsa Sermaye Bulunabilir, Oysa Sermaye İle Yetenek Var İse Yeni Fikir Bulunamaz. Sermaye Sadece Bir Araçtır.
Başarılı Girişimci, İyi Okul Performansı Gösterir. Girişimcilik Yaratıcılık, Motivasyon, Bütünsellik, Liderlik, Takım Kurma, Analitik Yetenek Ve Belirsizlikler Ve Zorluklarla Başa Çıkma Yeteneklerinin Karışımıdır. Dolayısıyla Sadece Okul Performansı Girişimcilik İçin Gösterge Olamaz.
Girişimciler Çok Stres Altında Çalışırlar. Bu Doğrudur, Çünkü Girişimci Stresli Ve Talepkâr Bir İşle Uğraşmaktadır. Bununla Birlikte, Yapılan Çalışmalar Göstermektedir Ki, Profesyonel Yöneticilerle Karşılaştırıldıklarında Girişimciler İşlerinden Daha Memnundurlar.