Para Kazandıran İş Fikirleri, Medikal Market Açma Koşulları, Medikal Market Açmanın Maliyeti, Gerekli Belgeler Nelerdir.
Girişimcilik ve iş kurma fikirleri son dönemde büyük ilgi gören konulardır. Hem daha fazla kazanmak hem de kendi işinin patronu olma fikri potansiyel girişimcileri bu yolda ilerlemeye yöneltmişlerdir. İlgi gören ve birçok kişi tarafından da araştırılan bir konu da medikal market nasıl açılır sorusudur. Sağlıkla ilgili ürünlerin büyük ilgi görmesi ve çok fazla satılması da girişimcilerin iştahını kabartmaktadır. Peki, medikal market nasıl açılır, bunun için neler gereklidir inceleyelim.
Medikal Market Nedir?
Medikal kısaca tıbbi ürünler anlamına gelen bir kelimedir. Sağlığı korumak ve sağlığa kavuşmak için yapılan yerine getirilen tüm uygulamalar medikal’i oluşturmaktadır. Ancak medikal deyince insanların genel olarak ilk aklına gelen tıbbi ürünler satan kuruluşlardır. Bu kurumlar, eczaneler ve sağlık ürünleri – hizmetleri satan firmaların tümü medikal kapsamına girmektedir. Bundan yola çıkarak da medikal market’in sağlık ürünleri satan bir firma olduğunu söyleyebiliriz. Sağlık bakanlığının da onayından geçmiş tüm ilaçlar, ürünler medikal marketlerden rahatlıkla ulaşılabilir hale gelmiştir. Sağlık insanoğlu var olduğu sürece önemli olacaktır. Bu nedenle medikal market fikri de eskimeyecek ve hep ilgi görecek bir girişimcilik türüdür.
Veterinerler, göz doktorları, hemşireler ve bütün doktorların tıbbi malzemelere ihtiyaçları vardır. Bunlar medikal marketlerin müşterilerini oluşturmaktadır. Bu işle uğraşan birçok büyük kurumsal firma olmasına rağmen küçük ölçekli medikal market açarak iyi gelirler elde edebilmeniz mümkündür.
Medikal Market Nasıl Açılır?
Medikal market karlı ve iyi gelir getiren bir iş modelidir. Bu işi kurmak için yapmanız gerekenler ise;
-Sağlık Bakanlığına başvuru yapmak
-Gereken ürünler için lisans almak
-Ruhsat ve gereken izinleri almak
-Ruhsat ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmak
Bunları yaptıktan sonra medikal market açmak için hazırlıklarınızı tamamlamış olursunuz. Her medikal ürün ve malzemede lisansa gerek yoktur ancak bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığına başvurarak lisans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bazı ürünlerin satışı için lisans almanız gerekebilir.
İşletme ruhsatı başvuru formunu bağlı olduğunuz belediyelerden veya internet sitelerinden alarak doldurmanız gereklidir. Bu başvuru formunu doldurduktan sonra vergi levhanız, kira kontratı ve kimlik fotokopiniz ile birlikte Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalısınız.
Tabii iş sadece bunlarla da bitmiyor. Malzemelerinizi depolamanız iççin bir depo kiralamanız gerekiyor. Sağlıkla ilgili ürünler satacağınız için bu deponun ve malzemelerin tozdan arındırılmış, gayet temiz ve hijyenik olması gerekiyor. Yani temizliğe çok önem vermelisiniz.
Medikal Markette Satış Nasıl Yapılır?
Medikal markette satış yapabilmek ve iyi para kazanabilmek için öncelikle toptancılardan ürün satın almanız gerekiyor. Toptan alım yapmanız gelirinizi daha da arttıracaktır. Ürünleri toptan almak için toptan satış yapan firmanın belirlediği ürün miktarını geçmeniz gerekebilir. Yani belli bir miktardan az sipariş veremeyebilirsiniz.
Bundan sonrası ise tamamen pazarlama yeteneğinize kalmaktadır. Ürünleri tıbbi malzeme alan kitlelere pazarlamak için ücretsiz kargo, ücretsiz deneme ürünleri gibi teşvikler önerebilirsiniz. Direkt olarak doktorlar ve hemşirelerle iletişime geçerek elinizdeki malzemeleri tanıtabilirsiniz.
Medikal marketinizin el ilanlarını oluşturarak ilgileneceğini düşündüğünüz potansiyel müşterilerinize ulaştırabilirsiniz. Ayrıca internette de kitle odaklı reklam vererek firmanızın tanıtımını gerçekleştirebilir, sağlık fuarlarına sponsor olabilir ve bu tarz gruplara katılabilirsiniz.
Medikal Market Açma Maliyeti
Bu tamamen değişken bir maliyettir. Alacağınız ürün miktarına göre değişebilir. Yani 100.000 TL’ye de medikal market açabileceğiniz gibi 1 milyon liraya da açabilirsiniz. Ama kabataslak bir hesap yapılacak olursa bunun için ilk etapta en az 50-100 bin lira civarında bir para gerekiyor.