Osmanlı döneminden beri Bursa bıçak üretiminin merkezi konumunda. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek teknolojinin de gelişmesiyle birlikte her yıl dünyanın dört bir köşesine milyonlarca dolarlık bıçak ihraç eder haline geldi. Günde on binlerce bıçağın üretildiği Bursa artık yabancı firmaların da üretim merkezi haline geldi ancak çalışacak eğitimli personel sıkıntısı yaşanıyor, sektör nitelikli personele büyük ihtiyaç duyuyor.
Bursa Osmanlı imparatorluğundan bu yana bıçak üretim merkezi, şehirde 6 kuşaktır bıçak üreten aileler bulunuyor, ve her gün üretilen on binlerce bıçak dünyanın dört bir köşesindeki yirmiden fazla ülkeye ihraç ediliyor. Sektör önceleri elle yapılan üretim teknolojinin nimetlerinden yararlanılmasıyla makinelerle üretilmeye başlanmasıyla çok daha seri üretime geçti. Bursa’da üretilen yüzde yüz Türk malı bıçaklar 3 kıta’da yirmiden fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye bıçak üretiminde üretim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Sektörde 1300’den fazla çeşit bıçak üretimi yapılıyor.
Sektörün en önemli sorunu kalifiye yetişmiş eleman bulma sıkıntısı. Gençler önü açık bıçakçılık mesleğinin henüz farkında değiller. İyi bir bıçak ustası eş zamanlı çalışarak bir mühendis ve orta düzey bir yönetici kadar para kazanabiliyor. Sektörde kişiye özel bıçak üretimi son zamanların modası haline geldi. Lazerle bıçakların üzerine kişilerin talep ettikleri şablon veya isimleri dahi yazılabiliyor. Türkiye’de bıçak üretimi son yıllarda teknolojiye yapılan yatırımlarla kat ve kat artış gösterdi. Sektörde kullanılan yüksek teknolojiye sahip makineler yüzde yüz Türk mühendislerinin ürünü. Yerli üretim makineler sayesinde yurt dışıyla rekabette sektör avantaj sağlıyor.