Para Kazandıran İşler, Kar Getiren Yatırımlar, Yeni İş Fikirleri, Deve Kuşu Çiftlikleri Kurmak, Devekuşu Yetiştiriciliğinin Avantajları.
Uludağ Üniversitesinin Desteğiyle Devekuşu Çiftlikleri Yeniden Faaliyete Geçemeye Başladı. Yeniden Hayat Bulan Sektör Yeni Yatırımcılar Arıyor. Devekuşu Çiftlikleri, Etinden Derisine, Yumurtasından Tüyüne Kadar Üreticisine Para Kazandıran Sektör Yeni Yatırımcılar Arıyor. Peki Deve Kuşu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Bu İşten Nasıl Çok Para Kazanılır, İşte Size Deve Kuşu Sektörü.
Türkiye’de İlk Deve Kuşu Çiftliği 1996 Yılında Antalya’nın Manavgat İlçesinde Kurulmuştur. Deve Kuşu Yetiştiriciliği İşi Bilmeyenlerin Sektöre Girmesiyle Toplam Sayıları 750 Adete Kadar Çıkmış, Ancak 2002 Yılında 8 Çiftliğe Kadar Düşmüştür. Günümüzde Uludağ Üniversitesinin Desteğiyle Sayıları Artamaya Bilinçli Üreticilerin Sektöre Girmesiyle Tekrar Eski Günlerine Dönme Sinyalleri Vermektedir.
Ülkemizde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Ve Kırşehir İle Antalya’da Damızlık Verebilecek Kapasitede Üretim Yapılmaktadır. Ortalama 45-50 Yıl Yaşayan Deve Kuşları Yetişkinliğine Ulaştığında 150-155 Kilograma Ulaşabilir. Bir Deve Kuşu Yılda 40 İle 70 Adet Yumurta Verebilmektedir. Bir Devekuşu Yumurtasının Ağırlığı 1 İle 1.2 Kilogram Arasındadır. Bir Deve Kuşu Senede 15-20 Adet Yavru Yapabilir, Kuluçka Süresi İse 42 İle 48 Gün Arasıdır. Deve Kuşu Yavrusu 14 Ay Gibi Kısa Bir Sürede 50-60 Kilogram Ağırlığa Ulaşabiliyor.
Deve Kuşu Eti Kırmızı Et Sınıfına Girmesine Rağmen Özelliği Bakımından Beyaz Et Özelliklerini Taşımaktadır. Deve Kuşunun Eti Ve Yumurtası Dışında, Tüyleri, Gagası, Tırnakları, Gözünün Bazı Maddeleri Giyim Ve Kozmetik Sektöründe Kullanılmaktadır.
Deve Kuşları Nasıl Beslenir:
Devekuşları Doğal Yaşam Ortamlarında Ot, Böcek Ve Tohum Tüketmektedir. Devekuşu Çiftliklerinde Yüksek Kalitede Verim Sağlamak İçin Özel Palet Yemleri Tercih Edilmelidir. Bir Deve Kuşu Günlük Ortalama 2 İle 2.5 Kilogram Yem Tüketmektedir. Devekuşları Çok Eşli Olduklarından Kuluçkaya Erkekler Yatmaktadır. Nadiren Dişi Devekuşları Da Kuluçkaya Yatabilir. Devekuşu Yavrularını Bakımını Erkekler Yapmaktadır.
Devekuşu Üretimi Tabi Kuluçka Yöntemiyle Kuluçka Makineleri Yoluyla Yapılır. Deve Kuşu 9 İle 12 Aylık Olduğunda 90 İle 110 Kilogram Arasında Geldiğinde Kesilebilir. Eti Yağsız Ve Kolesterolü Düşük Olduğu İçin Tercih Edilir. Ülkemizde Çok Tercih Edilmese Bile Avrupa Ve Amerika’da Yüksek Rağbet Görmektedir. Deve Kuşu Etinin Kilosu 17 İle 18 Dolar Arasındadır.
Deve Kuşlarının En Değerli Ürünü Derisidir. Sığır Derisine Göre 3 İle 5 Kat Daha Dayanıklı, Kalitesi Fil Ve Timsah Derisiyle Karşılaştırılabilecek Kadar Kaliteli, Suya Karşı Dayanıklı Ve Yumuşaktır. Deve Kuşu Derisinden Şapka, Çanta, Bot Ve Eldiven Gibi Ürünler Yapılmaktadır.
Devekuşu Çiftliği Kurmak İsteyenler Aşağıdaki Yöntemlerden Birini Seçebilir:
Açık Alan Yetiştiriciliği (Doğal Koşullarda)
Yarı Kapalı Yarı Açık Alan Yetiştiriciliği
Tamamen Kapalı Alan Yetiştiriciliği
Deve Kuşlarının En Büyük Masrafı Yem Olduğu İçin Meraya Dayalı Beslenme Sistemi Daha Ekonomik Olacaktır.
Devekuşu Yetiştiriciliğinin Avantajları:
1 Besi Sığırı 1 Kilogram Artış İçin 5 Kilogram Yem Tüketirken Bir Deve Kuşu 2 Kilogram Yem Tüketir
Besi Sığırları 1 Yılda Sadece 1 Buzağı Verirken, Devekuşlarından En Az 50 Civciv Alınabilir.