İş Girişimcilik, İşletme İçinde Girişimcilik Nedir? İşletme İçindeki Girişimcilik Faaliyetleri Nasıl Teşvik Edilebilir.
İşletme İçinde Girişimciliğe Ortam Sağlayan Yapı İç Girişimcilik Olarak Bilinmektedir. İşletme Başarısı Açısından Gerek Girişimcilik Gerekse de İç Girişimciliğin Önemi Günümüzde Artmıştır. Amerikan İngiliz Dili Sözlüğünde İç Girişimcilik “Büyük Bir Firma İçinde Bir Fikri Karlı Ve Nihai Ürüne, Risk Alma Ve Yenilik Yaparak Dönüştürme Sorumluluğunu Üstlenen Kişi” Olarak Tanımlanmaktadır. Girişimcilik Kadar İç Girişimcilik De İşletmenin Rekabet Gücü Ve Etkinliğinde Önemli Bir Unsurdur.
Şirket İçinde Yaratıcılık Nasıl Arttırılır? Çalışanlara Kaynak Sunmak Ve Fırsat Tanımak Şirkete Neler Kazandırır? İnsan Kaynağını Doğru Kullanarak “Yenilikçi Şirket” İmajı Nasıl Kazanılır? Bu Soruların Yanıtı, “İç Girişimcilik” Kavramında Yatıyor. Var Olan Bir Organizasyonda Girişimcilik Faaliyetlerinde Bulunabilme Kabiliyeti, İç Girişimcilik Kavramıyla Açıklanıyor. İç Girişimcilik Kavramı İlk Kez 1976 Yılında Norman Macrae’nin The Economist Dergisinde Yazmış Olduğu Bir Makaleyle Ortaya Atıldı. Bu Makalede Macrae, Geleceğin Dinamik İşletmelerinin Kendi İçlerinde Alternatif Yollar Bularak, Yeni Bir Şeyler Yapmayı Denemelerini Tavsiye Ediyordu.
İç Girişimcilik, İşletme İçindeki Yaratıcı İnsanlara Özgürlük Ve Kaynak Sunarak Onları Birer İşletme İçi Girişimci Haline Getirmek Olarak da Tanımlanıyor. Bunun Anlamı Çalışanların Yenilikçi Ve Yaratıcı Yaklaşımlarının Değerlendirilmesidir. Böylece Rutin Olmayan Faaliyetlerle Yenilik Yapılması, Şirket İçinde Değer Yaratılması Ve Çalışanların Şirkete Bağlılıklarının Artması Sağlanıyor. Yeni Mamul Gelişimi Zaman İsteyen, Uzun Soluklu Bir Çabanın Ürünüdür. Bu Nedenle de Yönetim Kısa Vadeli Sonuç Almak Yerine Uzun Vadeli Zaman Ufkuna Sahip Olması Gerekmektedir. Buna Ek Olarak İç Girişimcilik Olgusu Gönüllü Bir Süreçtir. Yönetimin Zorlaması Ya Da Kural Koyması İle Ortaya Çıkmaz. Ancak, Üst Yönetimin Desteklemesi Çok Önemlidir. Üst Yönetim Tarafından Desteklenmeyen Her Çaba Başarısızlıkla Sonuçlanmaya Mahkumdur. https://yeniisfikirlerii.blogspot.com/
İç Girişimcilik Nasıl Geliştirilir:
Yeni Fikirlerin Teşvik Edilmesi
Denemeye Yanılmaya İmkan Tanınması
Başarısızlığın Tolare Edilmesi
Fırsat Parametrelerinin Olmaması
Kaynakların Mevcudiyeti Ve Ulaşılabilirliği
Çoklu Disiplinli Ekip Çalışması Yaklaşımı
Uzun Zaman Ufku
Gönüllü Program
Uygun Ödüllendirme Sistemi
Üst Yönetimin Desteklemesi
Klasik Girişimci İle İç Girişimci Arasındaki Farklar:
İç Girişimci, Girişimci Ve Geleneksel Yönetici İle Benzer Özelliklere Sahip Olmasının Yanı Sıra, Onlardan Farklı Özelliklere de Sahiptir. Geleneksel Yönetici Organizasyonu, Pozisyon Arama, Koruma Ve Güçlendirme Yeri Olarak Görürken, Girişimci Yükselme Yeri Olarak Görür. Buna Karşılık İç Girişimci, Organizasyon Sisteminden Hoşlanmaz Ama Onu Yönetmeyi Öğrenir. Yine Yöneticiler Organizasyon Hiyerarşisi İçinde Daha Üst Kademedekileri Memnun Etmeye Çalışırken, Girişimci Kendisini Ve Müşterileri Memnun Etmeye Çalışır. İç Girişimci İse Kendisini, Müşterileri Ve Sponsorları Memnun Etmeye Çalışır. Temel Motivasyon Faktörleri Açısından Bakarsak, Terfi Ve Güç Yöneticiyi, Özgürlük İse Girişimciyi Motive Eden Faktörlerdir.İç Girişimci İse Özgürlük Ve Örgütsel Kaynaklara Sahip Olmak İster. İç Girişimciler Fırsatları Gören, Piyasanın Ve Çevrenin Farkında Olan, Karakteri Güçlü, Risk Alabilen, Organizasyon Ve Analiz Yeteneği Yüksek Olan Kişilerdir.