Kimler Girişimci Olabilir, Girişimcilerde Aranılan Özellikler Nelerdir, Girişimciler İçin Finans Kaynakları.
Mevcut Şirketlerin İçinde Şirket Sahibi ya da Profesyonel Yönetici Olmayan, Mühendis veya Ustabaşı Gibi Herhangi Bir Çalışan da Bir Girişimci Olabilir mi?” Firmalar, Kendi İç Organizasyonlarını Düzenleyerek Firmanın İçinde Değişik Kaynaklardan (İşçi, Sekreter, Mühendis) Çıkan Yeni Fikirlerin Ticari Uygulamaya Dönüştürülmesini Sağlayabilirler. Dolayısıyla Firmadaki Herhangi Bir Çalışan da Yenilik Yaparak Girişimci Olabilir.
Girişimci Deneyimlerini Çok İyi Değerlendirmeli, Aynı Hataları Tekrarlamamalı, Fakat Hata Yapmaktan Da Korkmamalıdır. Deneme Yanılma Yönteminin Girişimcilikte Ve Hatta Genel Olarak İşletmecilikte En İyi Öğrenme Yöntemi Olduğunu Bilmeli; Fakat Deneme Yanılma Yönteminin Aynı Zamanda En Pahalı Öğrenme Yönetme Olduğunu Da Unutmamalıdır. Başarılı Girişimci, Hedefsizliğin En Büyük Maliyet Olduğunun Ve Planlamanın Planlanmak Zorunda Kalacağının Bilincindedir. Girişimci En Kötü Kararın, Kararın Ertelenmesi Olduğunu, Her Kararın Az Veya Çok Bir Belirsizlik Ortamı İçinde Alınması Gerektiğini Bilir. Toplayabildiği Kadar Bilgi Toplar, Fakat Zamanı Geldiğini De, Belirsizliğin Getirdiği Sonuçlardan Korkmadan Topladığı Bilgilere Ve Sezgilerine Dayanarak Bir Karara Varmaktan Çekinmez. Kırk Defa Ölçmeli Bir Defa Biçmeli Özdeyişine Uyarak Kırk Defa Ölçer.
Araştırmalarda Girişimcinin Özellikleri Şöyle Belirlenmiş:
Rolleri Uygulamadan Uygulatıcıya Doğru Kaydırmaktır,
İnsan Faktörünü Tanımak Ve Kullanmayı Bilmektir,
Sorunları Önlemeyi Ve Çözmeyi Bilmektir,
İş İle Arkadaşlığı Ayırabilmektir,
Sınır Koymayı Ve Korumayı Bilmektir,
Değer Vermeyi Ve Verdirmeyi Bilmektir,
Vermeyi Ve Almayı Becermektir,
Saygı Ve Sevgiyi Kazanabilmektir,
Değişimi Uygulamadan Önce Destek Almaktır,
Rakipleri İyi Tanımaktır,
Dinlemeyi Öğrenmektir,
Sürekli Kendini Yenilemektir,
Eleştirilerden Ders Almaktır,
“Bilmiyorum Ama Öğrenirim” Diyebilmektir,
“Hep Veya Hiç” Yerine Belki Diyebilmektir,
“Keşke”Leri Gerçeğe Dönüştürebilmedir.
“Yarın Yeni Bir Gün” Görüşünü Hiç Kaybetmemektir,
Zordan Kaçmamaktır.
Küçük İşletme Sahiplerinin Özellikleri:
Sorumluluk, İnisiyatif, Sabır Ve Enerjik Çalışma Gücü,
Yaratıcı Ve Analitik Düşünebilme Yeteneği,
İnsan İlişkileri (Beşeri İlişkiler) Yeteneği,
Yazılı Ve Sözlü Haberleşme Yeteneği,
İstikrarlı Ekonomik Ortam Ve Gelişkin Bir Rekabet Ortamı Girişimciliği Destekler. Girişimciliğin Olabilmesi İçin Fırsatların Yaratılması Ve Hem Yatırım İsteği Oluşturacak, Hem De Risk Almayı Mükafatlandıracak Bir Ortamın Oluşturulması Gerekir.
Girişimcilik İçin Kaynak Bulmak:
Girişimcilerin En Çok İhtiyaç Duyduğu Girdilerin Başında Finansman Gelir. Dolayısıyla Etkin Sermaye Piyasalarının Varlığı Girişimciliği Teşvik Edici Bir Faktördür. Girişimciler Finansmanlarını Çok Çeşitli Kaynaklardan Edinirler, Bu Kaynakları En Önemlileri Şunlardır: Aile Bireyleri Yada Tanıdıklar, Banka, Devlet, Sermaye Piyasaları, Varlıklı Bireyler Ve İş İlişkisinde Beraber Çalışan Firmalar. Özellikle Teknolojik Yenilikler Yapan Girişimcilerin Finansal Sorunlarını Çözmeye Çalışan Risk Sermaye Şirketleri, Limited Ortaklık Olarak Kurulan Ve Kendilerine Başvuran Fikir Veya Proje Sahibi Firmalara Öz Sermaye Ortaklığı Karşısında Finansman Sağlayan Şirketlerdir.